Escarele de decubit, cunoscute si sub numele de ulcere de presiune sau leziuni de decubit, se dezvolta atunci cand pielea se descompune si creeaza o rana. Rana prezinta un risc major de a se infecta, iar aceasta poate fi o problema serioasa. Odata depistata, infectia trebuie tratata rapid si corespunzator.
Imediat ce observi semnele unei escare de decubit, este recomandat sa apelezi la ajutor specializat, cum ar fi la un medic dermatolog, care sa iti evalueze cu atentie pielea si sa iti ingrijeasca corect rana.
Semnele escarelor de decubit
- aparitia unor pete rosii sau albe (in cazul persoanelor de culoare, petele sunt purpurii sau albastrui);
- durere, mancarime sau usturime;
- umflatura in zona afectata;
- crapaturi in piele;
- temperatura ridicata in zona pielii.
Modalitati de tratare a escarelor de decubit
Schimbarea cat mai frecventa a pozitiei corpului
Daca dezvolti o leziune de decubit, este vital sa usurezi presiunea asupra zonei. In functie de situatia ta de sanatate, acest lucru poate fi necesar de la fiecare 15 minute pana la fiecare 6 ore. Cel mai bun mod de a evita cresterea presiunii asupra zonei afectate este de a dormi pe o alta parte a corpului.
Utilizarea unei saltele antiescare si a unor perne speciale.
In ziua de azi, exista mai multe tipuri de saltele si perne speciale care pot reduce presiunea asupra zonelor de presiune ale corpului.
Pentru tratarea escarelor, poti folosi o saltea conceputa din spuma, care sa usureze presiunea asupra corpului tau, sau o saltea conectata la un flux constant de aer, care sa schimbe automat presiunea la nevoie.
Utilizarea unor pansamente pentru escare de decubit
Daca pielea s-a deteriorat sever, poate fi necesar sa pui un pansament special pe ea. Pansamentul protejeaza zona, o mentine curata si hidratata si o ajuta sa se vindece.
Exista diferite tipuri de pansamente, iar cel de care ai nevoie va depinde de rana pe care o ai. Printre pansamentele disponibile pe piata, menite sa trateze escarele de decubit, se numara pansamentele hidrocoloide, pansamentele cu spuma, hidrofibre sau fibre gelificante si pansamentele antimicrobiene.
Interventia chirurgicala
Tesutul mort din jurul ranii poate incetini vindecarea. Prin urmare, acesta ar trebui sa fie eliminat printr-un proces numit debridare. Acest lucru poate fi facut fie in cabinetul medical, fie acasa, de catre un medic specialist.
Mai rar, atunci cand rana este mai adanca, este posibil sa fie nevoie de o operatie in spital pentru a indeparta celulele moarte si pentru a curata rana.