Amprentele sunt unice pentru fiecare individ si se formeaza inainte de nastere. Chiar inainte de a vedea lumina zilei, fiecare dintre noi este dotat cu un set de amprente care ne va diferentia pe parcursul intregii vieti. Aceasta caracteristica distinctiva este esentiala in multe domenii, de la identificarea criminalistica pana la autentificarea digitala, insa cercetatorii cred ca amprentele au evoluat pentru a ajuta simtul tactil.
Rigiditatile si adanciturile amprentelor amplifica sensibilitatea tactila, permitandu-ne sa simtim si sa deosebim texturile. Acest lucru ne ajuta in activitati de zi cu zi, cum ar fi scrierea, folosirea instrumentelor sau chiar citirea textului in Braille.
Ce lucruri interesante trebuie sa stii despre amprente?
- Amprentele sunt rezultatul unor reactii chimice. Formarea amprentelor este explicata de Alan Turing, un matematician care a gasit o explicatie referitoare la formarea amprentelor. Acesta a concluzionat ca reactiile chimice si difuzia substantelor pot conduce la formarea unor modele regulate pe suprafete biologice. In cazul amprentelor, interactiunea dintre diferite procese biologice in timpul dezvoltarii embrionare duce la crearea acestor modele unice. Acelasi principiu sta si la baza formarii dungilor de pe zebre sau petelor de pe leopardi.
- Exista oameni care nu au amprente. Exista o conditie rara, numita adermatoglyphia, in care persoanele se nasc fara amprente. Aceasta afectiune neobisnuita ne aminteste ca, desi amprentele sunt o caracteristica comuna a oamenilor, exista exceptii care contrazic regula.
- Amprentele ajuta la prevenirea basicilor. Unul dintre rolurile mai putin cunoscute ale amprentelor este capacitatea lor de a ajuta la prevenirea formarii basicilor. Datorita modelului lor unic si structurii, acestea pot reduce frecarea si, prin urmare, riscul de formare a basicilor, in special in activitati care necesita folosirea repetitiva a mainilor.
- Amprentele sunt unice la primate si la koala. Maimutele au amprente similare cu cele ale oamenilor, insa alte animale nu. O exceptie interesanta sunt Koala, care au amprente surprinzator de asemanatoare cu cele umane.
- Amprentele raman la fel, chiar si atunci can imbatranim. Desi trasaturile noastre fizice se schimba odata cu varsta, amprentele raman remarcabil de constante. Aceasta stabilitate pe parcursul vietii le face un instrument valoros in domeniul identificarii.
- Exista 3 modele principale de amprenta. Amprentele pot fi clasificate in trei modele principale: spirala, bucla si arc. Fiecare tipar are caracteristici distincte si poate fi gasit in diferite proportii in populatia generala. Cunoasterea acestor modele nu este doar utila in domeniul criminalisticii, ci ofera si un exemplu fascinant de variabilitate naturala in randul oamenilor.
- Pentru multa vreme, amprentele au tinut loc de semnatura. In istorie, amprentele au fost folosite pentru a incheia contracte si acorduri. Inca din antichitate se stia importanta amcestora ca mijloc de identificare si autentificare inainte de dezvoltarea tehnologiilor moderne.
- Nimeni, nici macar gemenii nu are amprente similare cu ale altei persoane. Fiecare om are un set 100% unic de amprente.
Cu siguranta, amprentele joaca un rol foarte important in societatea noastra si faptul ca exista, ne ajuta sa avem o abordare clara asupra mediului inconjurator.