Ai mașină electrică? Cum alegi o stație perfectă pentru mașina ta?

DZX

Updated on:

Dacă ți-ai cumpărat o mașină electrică, una dintre activitățile pe care le vei avea ocazional este reîncărcarea bateriei. 

Este adevărat că infrastructura este din ce în ce mai bine la punct, însă chiar și așa, există riscul să aștepți destul de mult la stațiile publice de încărcare sau pur și simplu să nu găsești o stație disponibilă.

Decizia de ia instala o stație încărcare electrică acasă poate fi una la fel de bună precum cea pe care ai luat-o atunci când ai cumpărat mașina. Încărcarea mașinii electrice acasă este una dintre cele mai convenabile opțiuni. Este simplă, comodă și te scapă de drumurile frecvente la stațiile publice.

  1. Cum să alegi stația de încărcare potrivită pentru nevoile tale? 

Ai de ales între mai multe tipuri de stații de încărcare, în funcție de viteza cu care se încarcă mașina:

Încărcare medie

Stațiile de încărcare medie au nevoie de o priză de 240V și asigură o încărcare destul de rapidă rapidă. Acestea sunt cele mai comune pentru uz casnic și oferă un echilibru bun între cost și performanță. Majoritatea vehiculelor electrice sunt compatibile cu aceste stații, iar instalarea lor necesită un electrician profesionist.

Încărcare rapidă DC

Aceste stații sunt cele mai rapide și sunt de obicei găsite în spații publice.  Ele utilizează curent continuu (DC) și pot încărca un vehicul electric în doar 30 de minute.  Deși sunt foarte eficiente, nu sunt potrivite pentru acasă. Le poți găsi disponibile din ce în ce mai des însă, în rețelele publice. 

În general, cele mai potrivite stații pentru acasă sunt cele de încărcare medie.  Acestea au o putere de încărcare de la 3,3 kW până la 22 kW. Pentru uz casnic, o stație cu putere între 7,2 kW și 11 kW este de obicei suficientă.

Înainte de a achiziționa o stație de încărcare electrică asigură-te că este compatibilă cu vehiculul tău electric. Majoritatea mașinilor electrice folosesc conectorul standard Type 2.

Evident, poți urmări și o serie de alte dotări, cum ar fi conectivitatea wifi pentru controlul stației direct de pe mobil, contorizarea energiei consumate sau diverse funcții de securitate.

  1. Dacă vrei o eficiență mai mare, poți opta pentru stațiile de încărcare fotovoltaice

Dacă vrei să folosești energia solară pentru a-ți încărca mașina, poți căuta o stație de încărcare fotovoltaică. La Lektri.co, spre exemplu, există mai multe opțiuni:

  • Power. Această opțiune permite încărcarea la puterea maximă disponibilă, evitând suprasarcina rețelei electrice. 
  • Hybrid. Combina energia solară cu energia din rețea, permițând încărcarea chiar și atunci când soarele nu strălucește. 
  • Green. Încarcă mașina exclusiv cu energie solară, ajustând automat puterea de încărcare pentru a maximiza utilizarea energiei regenerabile. 

Cu stația potrivită, încărcarea mașinii electrice poate fi de trei ori mai rapidă decât utilizarea unei prize obișnuite. Instalarea unei stații de încărcare este de obicei simplă și nu necesită modificări ample ale infrastructurii electrice existente, mai ales dacă alegi o variantă modernă, cum sunt cele oferite de Lektri. 

Dacă locuiești într-un complex rezidențial, poți partaja stația de încărcare cu vecinii, reducând costurile și maximizând utilizarea infrastructurii existente.

Leave a Comment