Atractii turistice de neratat intr-o vacanta in Egipt

DZX

Updated on:

Egiptul este una dintre cele mai mari civilizatii antice din lume, cu o istorie de peste 5000 de ani. Este o tara veche si misterioasa si una dintre cele mai cautate destinatii turistice din ziua de azi.

Cand te gandesti la vacante Egipt, probabil ca prima imagine care iti vine in minte este cea a piramidelor, acestea fiind, de altfel, simbolul tarii.

Este o tara cu un relief spectaculos, ce cuprinde atat desert, cat si iesire la Marea Mediterana si Marea Rosie. Totodata, Egiptul se mandreste cu o mostenire culturala impresionanta, ce il face fascinant pentru multi pasionati de istorie si arheologie.

Iti doresti sa faci si tu o excursie in Egipt pentru a-i cunoaste indeaproape cultura? Iata ce atractii turistice trebuie neaparat sa vizitezi!

​Piramidele si Sfinxul din Giza

Piramidele din Giza sunt mormintele vechilor faraoni egipteni si simbolizeaza puterea lor suprema. Cea mai mare este Piramida lui Keops, cunoscuta si sub denumirile de Piramida lui Khufu sau Marea Piramida, aceasta fiind alcatuita din 2,3 milioane de blocuri uriase de piatra. Initial, a masurat 146,5 metri inaltime, dar eroziunea ce a avut loc in timp a facut ca aceasta sa scada cu aproape 10 metri.

Piramida lui Keops poate fi vizitata in interior, insa trebuie stiut ca incaperile sunt goale, ramasitele faraonilor nefiind gasite.

A doua cea mai mare piramida este cea a lui Khafre (sau a lui Chefren). Aceasta este cea mai bine conservata piramida dintre toate cele existente pe platoul Giza si se remarca prin faptul ca varful ei este acoperit cu var, stralucind intens in lumina soarelui. In fata piramidei lui Khafre se afla faimosul Sfinx. Faraonilor egipteni antici le placea sa se compare cu leii, deoarece vedeau aceste animale ca pe niste simboluri ale puterii, asa ca Sfinxul este compus din chipul faraonului Khafre si corpul unui leu.

Cea de-a treia piramida, Piramida lui Menkaura (sau a lui Mykerinos, in greaca), nu este diferita de primele doua piramide in ceea ce priveste modul de constructie; are doar dimensiuni mai mici.

Acestea sunt cele mai mari piramide ale Egiptului, sunt simboluri ale civilizatiei egiptene antice si, neaparat, obiective turistice pe care trebuie sa le vizitezi.

​Templele din Luxor

Luxor, care este un adevarat muzeu in aer liber, gazduieste mai multe monumente antice deosebit de importante, printre care si Templul Luxor si Templul Karnak.

Templul Karnak este cel mai mare templu din intreaga tara. Pe ambele parti ale pasajului sau de la intrare sunt dispuse statui inalte de lei cu capete de berbec (vechii egipteni credeau ca berbecul este o intruchipare a zeului soare, Amon), ca o modalitate de a apara faraonul si intreaga dinastie. De remarcat, de asemenea, peretii si stalpii din interiorul templului Karnak, care sunt pictati cu desene si inscriptii colorate, care insa s-au estompat odata cu trecerea timpului.

Templul Luxor, care este de fapt un templu subsidiar templului Karnak, prezinta in fata un obelisc inalt de circa 20 de metri, care este flancat cu statui ale faraonilor, printre care se numara si celebrul faraon Ramses al II-lea. In interiorul templului se gasesc diverse sali, fiecare cu o statuie a unui alt faraon. In plus, exista 12 coloane inalte in forma de lotus, care sunt asezate in doua randuri, ca si cum ar fi gardienii templului.

​Marele Muzeu Egiptean

Aflat in Cairo, in apropierea faimoaselor piramide, Marele Muzeu Egiptean a fost inaugurat in anul 2023 si adaposteste o colectie de peste 100 000 de artefacte. In atriumul muzeului se gaseste statuia faraonului Ramses al II-lea, inalta de circa 11 metri, aceasta fiind cea mai mare piesa de arta din colectia prezenta aici. O alta piesa de mare importanta ce poate fi observata in colectia muzeului este masca de aur a lui Tutankhamon. Avand aspectul zeului egiptean al vietii de apoi, Osiris, masca masoara 54 de centimetri in inaltime si cantareste mai bine de 10 kilograme, fiind decorata cu pietre semi-pretioase colorate. Un vultur si o cobra sunt gravate pe fruntea mastii, deoarece vechii egipteni ii considerau protectori ai tarii.

De neratat, de asemenea, in aceasta vizita, nava Huff Sun, un obiect funerar al faraonilor, vechi de peste 4000 de ani, care are 43 de metri lungime si 6 metri latime.

Fiecare piesa expusa in Marele Muzeu Egiptean are o istorie de mii de ani, asa ca daca esti interesat de civilizatia egipteana antica, trebuie neaparat sa faci o vizita acestui loc!

Leave a Comment