Vara se apropie cu pasi repezi, iar gandul la petrecerile in curte si mirosul gratarelor incepe sa ne dea tarcoale. Daca inca nu ai un gratar pentru gradina sau vrei sa-l inlocuiesti pe cel vechi, ei bine, trebuie sa stii ca exista cateva aspecte importante de luat in seama inainte de a face o astfel de achizitie.
Iata care sunt principalele criterii care te vor ajuta sa alegi gratarul perfect pentru nevoile tale!
Tipul de combustibil
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare este tipul de combustibil pe care vrei sa il folosesti. Ai trei optiuni principale:
- Gratare cu carbuni – ofera aroma clasica de fum, dar necesita mai multa atentie si timp de pregatire;
- Gratare cu gaz – practice si usor de folosit, se incalzesc rapid;
- Gratare electrice – potrivite pentru spatii mici, nu produc fum.
Fiecare tip are avantajele si dezavantajele sale. Gratarele cu carbuni sunt preferate de multi pentru gustul autentic pe care il dau mancarii, dar necesita mai multa indemanare si rabdare. Cele cu gaz sunt mai comode si rapide, insa nu ofera aceeasi aroma. Gratarele electrice sunt o solutie buna pentru balcoane sau terase mici, unde nu este permisa folosirea combustibililor.
Dimensiunea gratarului
Marimea gratarului este un alt aspect esential. Gandeste-te pentru cati oameni vei gati de obicei si ce fel de preparate vrei sa faci. Daca la mesele tale vor participa, de regula, 2-4 persoane, atunci un gratar mic, de 50-60 cm, ar trebui sa fie suficient. Pentru grupuri mai mari sau daca planuiesti sa gatesti mai multe preparate in acelasi timp, cel mai probabil ca vei avea nevoie de un gratar de cel putin 70-80 cm.
Tine cont si de spatiul disponibil in gradina sau pe terasa. N-are rost sa cumperi un gratar urias daca n-ai unde sa-l pui. Masoara cu atentie locul unde vrei sa-l amplasezi si lasa suficient spatiu in jur pentru manevrare.
Materialele si durabilitate
Calitatea materialelor din care este construit gratarul influenteaza direct durabilitatea si performanta sa. Iata cateva optiuni:
- Otel inoxidabil – rezistent la rugina, usor de curatat;
- Fonta – retine bine caldura, dar este grea;
- Otel emailat -accesibil ca pret, dar mai putin durabil;
- Ceramica – pentru gratare tip kamado, excelenta pentru gatit lent.
Caracteristici si accesorii
Gratarele moderne vin cu o multime de functii si accesorii care-ti pot face viata mai usoara. Iata cateva elemente pe care ar trebui sa le ai in vedere:
- Capac – ajuta la mentinerea temperaturii si permite gatitul indirect;
- Termometru integrat – pentru controlul precis al temperaturii;
- Arzatoare multiple – ofera flexibilitate in gatit (pentru gratarele cu gaz);
- Gratare laterale – spatiu suplimentar de lucru;
- Roti – pentru mobilitate usoara;
- Tava pentru scurgerea grasimii – usureaza curatarea.
Un capac bine izolat este esential daca vrei sa gatesti bucati mari de carne sau sa afumi. Termometrul integrat te ajuta sa monitorizezi temperatura fara sa ridici capacul. Arzatoarele multiple iti permit sa gatesti la temperaturi diferite pe gratar. Iar gratarele laterale sunt practice pentru pregatirea ingredientelor.