Sutienele, aceste piese vestimentare banale si cotidiene, ascund o istorie interesanta care ar putea schimba modul in care le percepem.
Sutienele nu au fost intotdeauna piesele comode, elastice pe care le stim astazi. In secolul al XV-lea, corsetele, cu structura lor rigida din lemn, metal sau os de balena, erau norma pentru femeile din clasele mijlocii si superioare. Aceasta practica a fost atat de raspandita incat, in timpul Primului Razboi Mondial, a existat chiar o interdictie pe corsete in SUA pentru a economisi metalul necesar efortului de razboi, eliberand astfel suficient metal pentru a construi doua nave de lupta .
Cu toate astea, existenta sutienelor dateaza de cu mult inainte de brevetarea lor in secolul XX. In 2012, au fost descoperite intr-un castel austriac patru sutiene vechi de 600 de ani, demonstrand ca aceste articole de imbracaminte au fost folosite mult inainte de epoca moderna .
Cum a aparut primul sutien modern? Cine a contribuit la evolutia acestei piese vestimentare?
- Primul sutien modern. Caresse Crosby, o tanara care se pregatea pentru un bal, a fost nemultumita de modul in care corsetul sau se vedea sub rochie. Solutia ei? A creat primul sutien modern folosind doua batiste si putina panglica roz. Inventia sa a fost atat de bine primita, incat a obtinut rapid un brevet pentru aceasta .
- Mark Twain si contributia sa. Mark Twain, cunoscut pentru operele sale literare, a inventat de asemenea un dispozitiv elastic multi-scop care a evoluat ulterior in clasa moderna de sutien.
- Sutienul sportiv. Inainte de inventia sutienului sportiv, activitatile fizice erau o provocare pentru multe femei. In 1977, intr-un moment de inspiratie, Lisa Lindahl a folosit un suspensor al sotului ei ca un prototip pentru primul sutien sportiv, o inovatie care a schimbat modul in care femeile participa la sporturi
Mituri despre sutiene
Mitul 1: Daca dormi cu sutien, previi lasarea sanilor
Acest lucru a fost demontat de experti care afirma ca nu exista dovezi ca dormitul cu sutienul ar avea vreun efect asupra formei sanilor .
Mitul 2: Purtarea sutienului este legata de cancerul la sani
Studiile au aratat ca nu exista nicio corelatie intre purtarea sutienului si incidenta cancerului la san, demontand astfel acest mit .
Cum intretii sutienele? Cat poti sa porti unul in siguranta?
O intrebare frecventa este cat de des ar trebui inlocuite sutienele. Expertii recomanda inlocuirea lor la fiecare 9-12 luni, deoarece corpul se schimba, iar sutienele se pot deteriora .
Pentru a prelungi durata de viata a sutienelor, este esential sa le spalam corect, preferabil manual, pentru a nu deteriora fibrele elastice .
Cu toate ca s-ar putea sa nu ne gandim des la costul lor, sutienele reprezinta o cheltuiala semnificativa pe parcursul vietii unei femei, ajungand la peste 3000 de euro. In plus, ele joaca un rol important in industria de retail, contribuind cu miliarde de dolari la economia globala .