Prin ce se diferentiaza un vegetarian de un vegan?

DZX

Updated on:

In zilele noastre, tot mai multi oameni sunt interesati de alimentatia sanatoasa. Se pare ca, in fiecare saptamana, aflam din mass-media despre un nou tip de dieta, fie ca este vorba de keto, low carb, paleo, Atkins, vegan, vegetarian sau altceva. Toate aceste diete pot fi confuze si, de multe ori, poate fi dificil sa stii sa mananci intr-un mod optim pentru sanatatea ta.

In randurile urmatoare, vom discuta despre asemanarile si diferentele dintre vegan si vegetarian, doua dintre cele mai populare diete din prezent.

​Ce este dieta vegetariana?

Un vegetarian este o persoana care nu mananca produse de origine animala. Prin urmare, vegetarienii nu consuma carne rosie, carne de pasare, peste, fructe de mare, insecte, gelatina sau alte tipuri de proteine animale si grasime derivate din sacrificarea animalelor. Vegetarienii insa consuma subproduse de origine animala care nu sunt rezultatul sacrificarii animalelor, cum ar fi oua, produse lactate si miere.

In categoria mai larga a vegetarianismului exista si alte subcategorii ce includ:

  • dieta lacto-vegetariana: exclude carnea, pestele si ouale, dar include produsele lactate;
  • dieta lacto-ovo-vegetariana: exclude carnea si pestele, dar include produsele lactate si ouale;
  • dieta pescatariana: exclude carnea, dar include pestele si fructele de mare;
  • dieta ovo-vegetariana: exclude carnea, pestele si lactatele, dar include ouale.

​Ce este dieta vegana?

Dieta vegana este mult mai stricta decat dieta vegetariana. Mai mult, veganismul este un mod de viata care exclude toate formele de exploatare si cruzime fata de animale – pentru hrana, imbracaminte sau orice alt scop. Veganii evita sa manance aceleasi produse pe care vegetarienii nu le consuma si, de asemenea, evita produsele de origine animala in viata lor de zi cu zi, cum ar fi lana, matasea, pielea, ceara de albine, cosmeticele, lumanarile si alte produse care contin grasimi animale.

​Care este mai sanatoasa, dieta vegetariana sau dieta vegana?

Atat dieta vegana, cat si dieta vegetariana pot oferi beneficii pentru sanatate celor care le urmeaza si se asigura ca incorporeaza nutrientii esentiali in dietele lor. Veganii insa pot suferi de deficit de calciu, fosfor si vitamina D, deoarece evita produsele lactate. Cu toate acestea, veganii pot avea un nivel mai scazut de colesterol decat vegetarienii evitand produsele lactate si ouale.

De asemenea, studiile au aratat ca veganii prezinta un risc mai mare sa aiba deficit de acizi grasi omega-3, chiar daca folosesc surse vegetale in incercarea de a obtine acesti nutrienti (acizii grasi se obtin cel mai bine din oua, peste si fructe de mare).

Leave a Comment